Kategorier
Aksjer Analyser

Analyse av SBX

En aksje på Oslo Børs som jeg synes er på et interessant sted for øyeblikket, er SBX – SeaBird Exploration Plc.

Dette er en aksje som gikk en del nedover etter lanseringen på børs i 2021, og har deretter gjort flere forsøk på å komme forbi motstanden på rundt 4,7 kroner.

En aksje på Oslo Børs som jeg synes er på et interessant sted for øyeblikket, er SBX – SeaBird Exploration Plc.

Dette er en aksje som gikk en del nedover etter lanseringen på børs i 2021, og har deretter gjort flere forsøk på å komme forbi motstanden på rundt 4,7 kroner.

Dette viser at det har vært et betydelig salgspress rundt denne prisen over lengre tid. Dette er noe som kursen klarte å komme forbi i august 2023, og hadde deretter en 25% stigning, og har nå en tilsynelatende korreksjon tilbake mot samme prisnivå, som på fint kalles en retest av ny støtte som tidligere var motstand.

Dette kan sees på den ukentlige grafen som er vist over, for et overordnet blikk over bevegelser over lengre tid.

Den har nå konsolidert rundt dette området litt over en måneds tid, som ikke er helt uvanlig rundt støtte- og motstandsnivåer, men det kan også indikere noe ubeslutsomhet i markedet. Det mest ønskelige utfallet er at kursen begynner å stige igjen etter å ha touchet ned mot støtten, som indikerer styrke og kjøpsvilje i aksjen.

RSI

For å gi et mer detaljert syn på bevegelsene i denne perioden, fra kursen nådde toppen etter utbruddet og frem til nåværende tidspunkt, så har jeg lagt til RSI (Relative Strength Index) som indikator på grafen. Det er den nederste raden med egen graf på bildet.

Den viser et forhold mellom styrke i kjøps- og salgsvilje mot kursen i aksjen.

I en stigende trend så ønsker man at RSI skal følge samme bevegelsene som prisgrafen ved at toppene blir stadig høyere og bunnene blir stadig høyere.

I det tilfellet det er en differanse på dette mellom kursen og RSI, kan man si at man har et avvik. Et avvik hvor priskursen får en høyere topp men RSI får en lavere topp på samme tidspunkt, kalles et negativt avvik, og tilsvarende gjelder ved bunner i en synkende trend. Disse avvikene gjelder forøvrig kun nå en eller begge av toppene på RSI er over 70 (øverste horisontale linjen) eller under 30 (nederste horisontale linjen) i henholdsvis en stigende og synkende trend.

Som man kan se av bildet over, så har jeg trukket en trendlinje langs toppene nedover den siste korreksjonen, samt en trendlinje langs toppene nedover samme korreksjonen på RSI.

Legg merke til at RSI bryter opp av den nedgående trendlinjen ganske lenge før priskursen gjør det samme. Når RSI bryter ut av en slik trendlinje, anser jeg det som et pre-signal om at man bør følge med og se når priskursen gjør det samme, som kan først da kan indikere et reelt kjøpssignal, og da først gjerne når kursen har kommet 2-3% over linjen og stengt handel for det tidsintervallet det dreier seg om.

Om priskursen ikke stenger med en slik margin over, og forsåvidt i andre tilfeller også, er det alltid muligheter for at kursen går tilbake under trendlinjen rett etterpå og enten fortsetter konsolidering eller går videre ned.

Derfor er det alltid viktig å ha et forhold til når man går ut av en handel som i utgangspunktet så bra ut, men som går annerledes enn det man har sett for seg.

Det å vite når man skal gå ut av en handel, både ved profitt og ved tap, er minst like viktig som å vite når man vurderer å gå inn i en handel. Dette bør også være definert før man går inn i handelen.

Tilbaketrekning og fibonacci

Et konsept som følger de fleste bevegelsene i en aksje, uansett tidsperspektiv, er at man har svingninger opp og ned, uansett om trenden er stigende eller synkende.

I en normal trend, vil disse svingningene gå tilbake mot trenden omtrent 30-65% av siste prisbevegelsen med jevne mellomrom. Normalen ligger på rundt 50% tilbaketrening av siste prisbevegelsen i en typisk svingning i en trend.

Som man kan se i bildet over, så har prisen gått tilbake omtrent 50% av den stigningen som er markert med den blå pilen med strekene på endene, som også kan indikere at dette er starten på en stigende trend, dersom prisen fortsetter stigning herifra.

Fibonacci-tall er populære i teknisk analyse. Det er fordi at priskursene bruker å følge de, som indikerer en selvoppfyllende profeti, siden så mange som handler på børsen følger de, og ikke minst automatiserte handelsmaskiner, som må bruke logikk for å avgjøre kjøp og salg.

De passer også godt inn med de normale tilbaketrekningsverdiene, siden fibonacci-verdiene er 38,2%, 50% og 61,8%, så mange bruker et eget fibonacci-verktøy for å finne potensielle områder hvor en tilbaketrekning vil stoppe, og forhåpentligvis snu oppover igjen, eller nedover i en synkende trend.

På samme måte kan man bruke fibonacci til å estimere nivået på neste toppen basert på siste prisbevegelsen oppover. Det gjøres ved å benytte et trend-basert fibonacci-verktøy som finner ønskede nivåer basert på en tidligere stigning.

I bildet over har jeg benyttet dette vektøyet basert på stigningen som er markert med den blå pilen, og det er nivået mellom 1.414 og 1.618 som er et potensielt nytt toppnivå før en ny tilbaketrekning skjer.

618 er forøvrig også kjent for å være det gylne snitt.

Nyheter

Siden vi her jobber med aksjer for reelle selskaper vil aksjekursen påvirkes av hva selskapet jobber med og planlegger fremover, og dette er ofte grunnlaget for de større investeringshusene som står for de største bevegelsene i aksjekursen.

Med tanke på at dette selskapet driver med seismikk i 2D og 3D for olje- og gassindustrien, skal det ikke sees bort ifra at det kan være positivt for dette selskapet at det nå er åpnet for kartlegging- og utvinning av mineraler fra havbunnen.