Kategorier
Aksjer Analyser

Analyse av Scana

Scana er en aksje som har hatt en synkende trend fra 2020 til midten av 2023, hvor den brøyt ut av den synkende trenden, og har gått inn i en ny stigende primærtrend.

Scana er en aksje som har hatt en synkende trend fra 2020 til midten av 2023, hvor den brøyt ut av den synkende trenden, og har gått inn i en ny stigende primærtrend.

Nå kan det se ut til at den har hatt en korreksjon, og brutt ut av en synkende sekundærtrend, og starter en ny stigende sekundærtrend.

Bildet over viser grafen over lengre tid, hvor hver stolpe tilsvarer en uke med handel, og man kan klarere se de primære trendene, og man ser hvor den bryter ut av den synkende trenden, og begynner å stige oppover.

Jeg føler at det er tryggere og bedre å tegne en stigende trendlinje nå, etter en korreksjon som den nå kan se ut til å være ferdig med, ettersom at en primærtrend består av stigninger og korreksjoner, og den egentlig ikke har hatt noen reell korreksjon i den stigende trenden før nå.

Om man ser på et nærmere snitt, på dagliggrafen, så ser man mer detaljert hvordan korreksjonen kan tegnes med en trendlinje langs toppene nedover.

Merk også at dette kan være et falskt utbrudd, men ettersom at korreksjonen gikk ned til omtrent akkurat 50% av forrige stigningen, er sannsynligheten større for at dette er et mer reelt utbrudd.

Legg også merke til at det er et falskt utbrudd tidligere, i november 2023, hvor bunnen gikk ned til 38% av forrige stigningen, som tilsvarer et fibonacci-tall. 38%, 50%, og 62% er mye brukt som forventede tilbaketrekningsnivåer, hvor 50% stort sett er mest truffet.

Et annet poeng her er at kursen i august 2023 brøyt gjennom motstanden på 2 kroner, og den kan man se fungerer som støtte nå, som vises ved konsolideringen rundt desember 2023.

Man kan også se at RSI bryter over den synkende trendlinjen i slutten av desember 2023, og når det også skjer med den synkende trendlinjen på prisgrafen med økt volum, kan det være et kjøpssignal, hvor jeg bruker en stopploss under bunnen av stolpen før den som brøyt gjennom.

Dette fordi at dersom kursen går tilbake under trendlinjen igjen med en viss prosent og volum, er premisset for gjennombruddet – og dermed handelen – borte.

Som man kan se av grafen så er det økt volum på siste dags handel, hvor gjennombruddet skjedde, og det er omtrent 4% stigning over linjen, som er over grensen jeg har på 3% over linjen for at jeg skal betrakte det som et gjennombrudd.

En ting som gjør at jeg er litt forsiktig er at det er en lang tynn strek på toppen av siste dags stolpe, som viser at prisen var helt oppi det nivået, før den ble presset ned igjen til dit hvor stolpen er bred, hvor handelen stoppet den dagen. Det tyder på at det er et visst salgspress i et nivået også, så jeg vil gjerne vente en dag til før jeg kan være mer overbevist om at det er positivt. Dersom kursen viser oppadgående styrke også handelsdag nummer 2 etter bruddet, vil det være et sterkere tegn på en stigende trend igjen.

Legg forøvrig også merke til RSI i slutten av august 2023, med de to høyeste toppene der den siste er lavere enn den første (hvor jeg har satt en liten strek langs toppene av de), går nedover samtidig som at de tilsvarende toppene i prisgrafene går oppover, som er et negativt avvikt og viser synkende kjøpsstyrke i aksjen, og kan være et tegn på at trenden endrer seg, slik den gjorde her.

Når det gjelder prismål så bruker jeg gjerne fibonacci til å si noe om det, siden det har vist seg å stemme ganske bra i mange tilfeller. Det fungerer nok fordi det er mange som bruker det som verktøy, og med automatisk maskinell handling som er avhengig av logikk, så fungerer det kanskje som en god indikator.

Fibonacci har jo, som kjent, det gylne snitt, som er 618, og dette bruker ofte å være et treffpunkt hvor kursen ofte snur på oppsiden, men jeg bruker det som et makspunkt. Tallet under er 414, og vil vise et noe lavere prismål enn 618. Basert på dette, så ville jeg rent teknisk lagt meg på et prismål på rundt 3,7 kroner dersom jeg hadde gått inn i handel rundt dette gjennombruddet nå, og det viser seg å gå videre oppover.

Man må dog alltid være klar for å endre planene sine dersom noe uforutsett skulle skje, som makro-hendelser o.l.

Tidsmessig, ville jeg nok forventet at det tar opp mot 3-5 måneder før man ser dette tallet, men det er bare en løs antagelse basert på stigningstakt vist tidligere i aksjen.